Az ünnepek alatt elmentünk ebédelni Miskolcon a Csülök Csárdába. A neve is árulkodó: ide nem Cézár salátát jön enni az ember lánya. Diéta ide vagy oda, én szeretem a gyomrom, szeretem a finom ételeket. Bizony a szénhidrátanyagcsere zavar nem akadálya annak, hogy zsíros cupákokat egyek.
A csülök egy hatalmas zsírban gazdag vörös hús. A lilakáposzta növényi rost, alacsony ch tartalommal, de vélhetően zsíradékkal sütötték és cukorral is meghintetették. A krumpli óriási adag volt. Főtt, amit aztán serpenyőben pirítottak, vagy tepsiben sütötték meg kevés zsírban.
Egy étlapot elnézve a következő szempontokat kell figyelembe vennem a választásnál a diéta miatt:
- ha főétkezési idő van, legyen benne szénhidrát
- ha nem étkezési idő van, de úgy alakult, hogy enni kell, akkor ne legyen benne szénhidrát
- ha szénhidrát kell, legyen minél jobb minőségi és se alá, se fölé ne menjek az előriányzott ch mennyiségnek
Egy átlagos étteremben soha nincs bulgur, köles, hajdina, barna rizs, ami van, az a krumpli! A krumpli beilleszthető az IR diétába, de nem a legjobb választás. Püréként tilos, szétfőve gáz, zsírban sütve oké, mert a zsír lassítja a felszívódást, a koleszterin szinttel pedig most nem foglalkozunk. A vörös zsíros hús még egy kicsit rásegít a lassú emésztésre. A lilakáposzta a tányér egyharmadán, szimbolizálja az ebéd zöldségtartalmát. A krumplit nem nevezném egészséges rostforrásnak. Ebben az esetben egészségtelen szénhidrátforrás volt, hogy biztosítva legyen a ch adag. Persze nem ettem meg az egészet, de az ebéd végén nem készítettem képet. A csülköt és a káposztát mind bepusziltam.
Egy ilyen ételnél relatívvá válik az egészséges étel fogalma. Nekem az IR diétát kell tartanom, tehát elsősorban a CH mennyiséget figyelnem. Szóval nekem ez “egészséges”. A magasabb zsírbevitel nálam nem gond, teltségérzetet növel, emésztést lassít. De valaki ennyi zsíros vörös hústól valószínűleg téli álomba merülne. Igazi téli kaja, befűt a bőr alá egy kis zsírral. Az a sok krumpli viszont olyan mennyiségű inzulin elválasztást követelne, ami senkinek nem tesz jót. A sok káposzta jöhet, de a krumpliból csak pár szem. De ahány ember, annyi féle anyagcsere, az egyikünk a krumplitól feküdne ki, a másikunkat a hús ütné ki, a káposzta senkinek nem árt, de néhányunk éhen halna tőle.
Kinek és miért ajánlott ez az étel?
- IR esetén étteremben szükséges rossz, de főleg beleseknek 🙂
- Energiadús
- Nagy fizikai terhelés idején (fizikai munkát végző erőemberek)
Mi a nem jó benne? ( márakinek…)
- vörös hús
- sült krumpli magas szénhidráttartalommal
- elnehezít, lassan emészhető
- sportolás előtt nem jó a lassan emészthetősége miatt
- sportolás után meg kár lenne leterhelni ezzel a szervezetet
- fogyás szempontjából nem ajánlott, túl nagy energia bevitel
- vacsorára nem javasolt, mert álmodban csülök-katonákkal fogsz harolni 🙂
Hogyan egyem meg úgy, hogy csak kicsit legyen rossz?
- felejtsd el a bűntudatot és edd meg jóízűen 🙂
- a krumpliból edd a legkevesebbet
- a csülök bőrét hagyd a kutyának
- lassan egyél, hogy az agyad is felfogja, hogy jól laktál, nem baj, ha a tányéron is hagysz valamit
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: