Pilates Másképp

Mindenkinek alanyi jogon járjon egy wok!

Thaiföldi utazásom során nagyon sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam, de ami tényleg olyan erejű volt, hogy itthon sem tudok nélküle élni, az a thai kaja. Jobban mondva a thai ételkészítési mód. Azon belül is a wokban sütés. A wok az IR diétázók és fogyókúrázok legjobb barátja.

A thaiok nem főznek otthon, hanem az utcai árusoknál veszik meg az ebédjüket és a vacsorájukat is. Az utcai árusnál nem infra lámpa alatt áll a reggel megfőzött étel, hanem ott helyben a a büfés néni gyorsan a wokban friss alapanyagokból össze üt egy egytálételt. A “gyorsan valami finomat” gasztronómiai irányzat mesteri a tahiok. Ahhoz képest, hogy tényleg sebtiben ízes és tápanyagdús ételekhez jutnak, mégsem falánkok, sőt irigylésre méltóan mértéktartóak.

IMG_20160105_140417

Sertésszűz, sárgarépa, brokkoli, zöldbab, barna rizs

A wokban magas hőmérsékleten kevés zsiradék és víz hozzáadásával a húsfélék és a zöldségfélék megpárolódnak, nem főnek szét és nem tocsognak az olajban. Az ázsiaiknak olyan tésztáik vannak, amik főzés nélkül a wokban szintén pár perc alatt elkészülnek. Az ételek frissek, ízei gazdagok, a zöldségek roppanósak, némi vitamin még marad bennük.

A Jézuska hozott nekem is egy wokot, és áldom a percet, amikor megismertem a wokhasználat előnyeit. 15 perc alatt isteni ételt lehet varázsolni a segítségével. Nagyáruházakban érdemes beszerezni néhány olyan fűszerféleséget, ami az ázsiai jellegű ételekhez passzol pl. gyömbért, wok fűszerkeveréket, chilit, koriander őrleményt, fahéjat, cayenne őrleményt, szójaszót. Lehet venni wok tésztát, ami IR-esek szerencséjére durum tészta, tehát felszívódása lassú. Innentől kezdve  kreativitásra van bízva, hogy hogyan készíted el.

Lehet beleaprítani sárgarépát, zellert, fehérrépát, fagyasztóból előkapni brokkolit, zöld zöldbabot. Először a húst kel megpárolni valamilyen zsiradékon, majd egy egy edénybe félretenni. Utána  a zöldséget jönnek. Befűszerezzük, édesítjük (én xilittel), vizet adagolunk hozzá, szükség esetén olívaolajat, kókuszolajat. És jó pár percen át így pároljuk. Végül jön hozzá a wok tészta és továbbra is főleg víz, esetleg olaj. Majd a húst is beledobjuk és átmelegítjük. Tojással is gazdagítható. A serpenyőbe bátran üthető egy tojás, amit aztán csak el kell keverni a hússal, tésztával, zöldséggel és készen is van a diéta barát ázsiai jellegű étel.

Amiért szeretem:

  • így arányaiban több zöldséget eszem, mint tésztát
  • minden hozzávaló ízes marad, harapnivaló
  • gyorsan elkészül, de nincs benne semmi műanyag
  • ízlés szerint lehet benne variálni a zöldségeket és a húst
  • barna rizs is főzhető, és ezt utána ugyanúgy össze lehet melegíteni a zöldséggel, hússal

Igazán egészséges, ha: 

  • szárnyas hússal készíted
  • kevés tésztát és sok-sok zöldséget teszel bele
  • kókuszolajat használsz
  • a kész ételt egy kanál dióolajjal meglocsolod
  • kesudiót vagy mogyorót is pirítasz hozzá és rászórod
  • cukor helyett édesítőszerrel édesíted

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!