Sajnos jobban tudjuk Pitagorasz tételét, mint azt, hogy ételeink mit tartalmaznak és így aligha tudjuk elkerülni az elhízást, cukorbetegséget. Nem tanították az iskolában és legtöbbünknek a szüleink sem, hogy hogyan tudunk tápanyagdúsan, de nem károsítóan táplálkozni. A reklámok, ahonnan napi szinten információhoz jutunk, teljesen félrevezetőek, az interneten pedig egy laikus sokszor nem hiteles és nem megbízható forrásokhoz jut hozzá.
Az első, ami meg kell értenünk, hogy minden, amit a szánkon át megeszünk és bejut az emésztőrendszerbe, már hatással is van az egész szervezetre. Nincs olyan, hogy “ezt csak ritkán eszem”, “ebből csak keveset szoktam”, “ezt csak reggel eszem” stb. és emiatt a szervezetünkön nyomtalanul átsuhan. Amit lenyeltünk, az biza beépül.
Amit a szülő eszik, azt eszi a gyerek. A gyereket csak akkor tudjuk egészségre nevelni, ha saját magunkat már arra neveltük. Ha mi chipset eszünk és csoki van a szekrényben, akkor ehhez fogunk nyúlni, és ezt adjuk a gyereknek. DE! Az emberi testnek életkortól és aktivitástól függően más az energiaszükséglete. A 40 grammos 200 kalóriás csoki, ami tartalmaz vagy 40 gramm szénhidrátot, amit én 28 évesen és 61 kilósan megeszek, az a 2 éves 12 kilós gyereknek, már fedezi a napi étkezésének jelentős részét. És mondjuk ebből adsz neki naponta többször. Vagy Petite danone-t vagy kuki-pukit, vagy háztartási kekszet (mert abban nincs cukor, nyilván, üres, csak levegő…) Az étkezések között futtában elfogyasztott nasik is tartalmaznak tápanyagokat.
Attól, hogy a reklám azt mondja hogy a Jó reggelt keksz marha egészséges és 4 órán keresztül szívódik fel, még nincs így. Ha ismernénk a táplálkozás alapjait, tudnánk hogy a búzaliszt és a glükóz gyorsan felszívódó szénhidrátok, önmagukban fogyasztva gyorsan emelik a vércukorszintet, ami a nagy mennyiségű inzulin hatására hirtelen visszazuhan. De a legtöbben meg sem nézik, hogy miből van, csak a címkét, hogy ezt aztán rohadt egészséges, egyed minden reggel! Vagy a joghurt, ami tisztítja a beleket, de glükózzal édesítik, és egyébként meg a joghurt mint tejtermék sem levegőből van, ebben is van szénhidrát, úgy hívják laktóz! Miért kéne a beleimet naponta 30 gramm gyorsan felszívódó szénhidráttal tisztítanom, mikor a rostos zöldségek ingyen megteszik?
Alapvető táplálkozástudományi ismeretekre mindenkinek szükséges lenne. És olvasni kellene ezerrel a címkéket. Ha az első összetevő cukor, vagy búzaliszt, akkor kuka az egész! És még ha teljes kiőrlésű vagy édesítőszerrel készült is a termék, nem jelenti azt, hogy reggeltől estik ezeket a bűntelen édességeket kell enni. A bevitt tápanyag meghatározza az energiaszintünket. Például ha gyerek esetében túladagolod neki a Nesquik kakót, a gabonapelyhet, a kinder buenot, a gyümölcslevet, a chipset, akkor annyi energiát tolsz be neki, hogy ne csodálkozz, ha Duracell nyuszi módjára a fejeden fog pörögni. Mivel ezek a mesterséges ízek kerülnek túlsúlyba a gyermek étkezésébe, ezeket fogja megszokni szeretni, utána hogyan akarod lenyomni a torkán a natúr spenótfőzeléket? Ne nézd már hülyének.
De nem túrórudival a szánkban születünk. Azt fogjuk szeretni, amihez hozzájutunk, amit rendszeresen kapunk. Mindegy, hogy a reklám szerint a tejben kalcium van, és a joghurtban vitamin, ezek csak mesterségesen előállított, cukorhozzáadásával készült termékek, melyek nem kell, hogy részét képezzék a mindennap étkezésnek. Nézz utána, hogy milyen természetes forrásokból juthatsz még vitaminhoz, és ezeket építsd be saját magad és gyermeked étkezésébe!
Főzz minél többet otthon, mert akkor pontosan tudod, hogy mit eszel meg! A főzés nem a töltött káposztát jelenti, meg a húsleveset, nem kell mindennap órákat állni a tűzhely felett és pityeregni, hogy nekem semmire nincs időm és még ez a nyavalyás táplálkozás is…Hál’istennek hogy a 21. században számos robotgép, szakácskönyv, interneten olvasható tapasztalat, bőséges alapanyagkínálat segíti a dolgunkat. Nekünk csak meg kell tanulni használni őket!
Az álegészséges gyümölcslevek is nagy veszélyforrást jelentenek! Hallottam már ilyet “kiegyensúlyozottan eszem, naponta fehérjét, szénhidrátot, gyümölcsöt…”A gyümölcs is egy szénhidrátforrás! Nincs olyan tápanyagkategória, hogy gyümölcs. Olyan van, hogy vitamin. Ezért eszed hát a gyümölcsöt, ami szénhidrát? Fruktóz benne a cukor, nem jobb mint glükóz. A gyümölcslé a fruktóz még összetörtebb, gyorsabban emészthető verzióját tartalmazza. Ha a boltban vásárolsz 100% gyümölcslevet, a koncentrátum valószínűleg tartalmaz hozzáadott cukrot. 1 dl-ben kb. 12-15 gramm szénhidrát van, egy literben 120! Ha gyümilvelet iszol egész nap, vagy ezt adsz a gyereknek, mondván, hogy vitaminforrás, a kamu vitaminok mellé beadagolsz ennyi cukrot, hosszan napközben elnyújtva.
Ha light a gyümilé, akkor lehet hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csak a természetes fruktózt. De akkor sem lehet egész nap ezt inni. Napi egyszer préselj magadnak otthon, és napközben igyál inkább vizet. Vitamint pedig a vegyes táplálkozással és esetleg tablettával tudsz bevinni.
Én egyszer DM-ben szerettem volna üdítőt venni, ami gyümölcsből van, tehát van benne szénhidrát, de nincs benne hozzáadott cukor. A bébi termékeket nézegettem, és nem találtam semmit!
Mindezeken kívül még annyi mindenre érdemes figyelni: a ketchupban cukor van; a majonézben cukor és zsír; a csokoládé első összetevője sokszor nem a kakaó, hanem a cukor; a sajtok zsírosak, nem lehet csak úgy nassolni őket; az olajos magok is zsírosak; a puffasztott szeletek gyors szénhidrátforrások, hamar éhséget okoznak, diéta nem ajánlottak; számos teljes kiőrlésű termék tartalmaz hozzáadott cukrot, így abszolút nem egészséges; glükózt használnak tartósításra pl. felvágottaknál is; az aszalt gyümölcs szintén tömény cukor forrás, jó nagy dózisban, nem egészséges, üres ropogtatni való. A listát még hosszasan lehetne bővíteni…
Még többet a diétáról:
Diétázási tévhitek és egyszerű megoldások
Eszünk és fogyunk? Ennyi a trükk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: