Új sorozatomban, ételeket mutatok be, amik valakinek valamilyen szempontól jók vagy rosszak. Na, ezzel sokat mondtam, nem?! Ezer féle diéta van, én a szénhidrátszámolósat tartom a PCOS miatt, de tudom, hogy ez sem jó mindenkinek. A kezdő diétázók ott vesznek el, hogy nem tudják a gyakorlatba átültetni, amit elméletben tudnak. Ebben a sorozatban random ételeket mutatok be és elmondom, hogy mi benne a hasznos, a jó, milyen célt szolgál és miért tekinthetünk rá ellenségként.
Szilveszterkor hamburger sütést rendeztünk. 100% marhahúst besóztunk himalája sóval, megborsoztunk és sütés előtt barbecue fűsszerel megszórtuk. A zsemle Norbi Update-es szénhidrátcsökkentett zsemle volt. Került bele mustár, Felix Steviás ketchup, Norbi majonéz, egy darab tükörtojás, csemege uborka, paradicsom, zöld saláta. Köretnek édesburgonya chipset kínáltunk és káposztasalátát.
Az IR diétámba belefért, mert a CH csökkentett zsemle ch tartalma 1 darabban kb. 20 gramm. A marhahús nem volt összekeverve semmilyen adalékanyaggal, tiszta fehérjeforrás. De vörös hús, ami nem mindenkinek tesz jót. A mustár ipari, nyilván nem egészséges, de egy fél evőkanálnyiba nem halunk bele. A steviás ketchupban nincs hozzáadott cukor, a norbis majonézben sem. A tojás zsír és fehérje forrás, a paradicsom, csemege uborka, saláta növényi eredetű rost. Az édesburgonya ch tartalma (20g ch/100g édesburgonya) alacsonyabb mint a hagyományos krumplié. Az olajban sütés nem éppen egészséges. A káposzta salátába került tejföl, ami zsíros tejtermék, és tejtermék volta miatt nem mindenkinek ajánlott, a cukormentes majonéz épp csak egészségtelen zsír forrás.
Az egész adag étel nekem nagyjából fedezte a vacsira számolt 50 g ch-t, mivel az én szervezetemnek abszolút jó ez a diéta, nem kedvezőtlen, hogy ennyi szénhidrátot viszek be. Valakinek ez sok lehet. Minél több a növényi rostforrás, annál jobb. Az olajban sütés soha nem lesz egészséges. Akinek a zsír fogyasztás okoz problémát, pl. túlságos teltségérzetet, emésztési gondokat, vagy ettől hízik, az próbálja kerülni.
A ch csökkentett zsemle sem egészséges, mert iparilag állítják elő, és fehérje hozzáadással pótolják a CH-t. A sok fehérje is okozhat puffadást, nehezebben emészthető. A teljes kiőrlésű pékárúk jobbak, de a gluténérzékenység árnyékában fogyaszthatók. Tehát legközelebb két szelet karalábé közé kell betenni a marhahúst.
Egy ilyen étel vacsorára nem igazán ajánlott, mert nehezen emészthető. Fogyókúra esetén hiába a CH csökkentett zsemle és az édesburgonya, nem ajánlott. Majonéz, tejföl elhagyásával energia- és tejtermékszegényebb a káposztasaláta, párolással zsírszegényebb az édesburgonya. A marhahús marhahús, azért az belefér.
Az étel minden tulajdonsága ugyanúgy előny, mint ahogy hátrány. Mert valakinek ez, másnak meg az. Nem vagyunk egyformák.
Hogyan lehet még egészségesebb?
Edzések, személyes konzultációs:
www.pilates-maskepp.hu