Egészséges palacsinta

Otthon ripsz-ropsz össze szoktam ütni valamit, ami belefér a diétámba, finom ehető, nagyjából egészséges. Már csak “jó” alapanyagokat tartok otthon, és azokból igyekszem kreatívan megoldani  a napi étkezéseket. Álljon itt egy “egészséges” palacsinta elemzése, amiről majd megint kiderül, hogy nem az.

A palacsintát régebben zabpehelyből készítettem, de aztán felfedeztem a durumlisztet, amitől lágyabb, nagymamásabb lesz a palacsinta tésztája. A durum búza lisztje lassabban szívódik fel a szervezetben, mint a sima búzaliszt, de szénhidráttartalmuk ugyanannyi! A búza semmilyen formában nem nevezhető igazán egészségesnek, mert glutént is tartalmaz. A szénhidrátbevitelt alternatív, eredendően gluténmentes lisztekkel is meg lehet oldani, ebbe az irányba fogok nyitni. De most még durumlisztet használtam. Szénsavas vízzel, tojással, tejjel kevertem össze.

A palacsinta tölteléke édesítőszeres, citromos túró volt. A túró magas kazein tartalmú, sokan kazeinérzékenyek, nekik kilőve, és mások meg még nem tudják, hogy azok, de érezhetik, hogy túró fogyasztás után valami nem oké. Tejtermék, és mint minden tejterméknek lehetnek “mellékhatásai”, így rendszeresen fogyasztani nem ajánlott. A palacsintára olvasztott csokit tettem, 60%-os étcsoki és vaj keveréke. A 60% kevés, 70-80-90%-os étcsokiban érdemes gondolkozni vagy eleve cukormentesben. De a cukormentes, alacsony kakaótartalmúban, meg ki tudja mi van, úgyhogy menjünk rá a minőségre. Mindegy, abba a két kockába, amit ráolvasztottam, belehalni nem fogok.

A gyümölcs mellé opcionális. Aki számolja a ch-t, az számolja bele a teljes mennyiségbe. A gyümölcs fogyasztás ajánlott, étkezéshez, mint sem önmagában. A citrusfélék és vörös gyümölcsök ch tartalma alacsony.

Egy ilyen étel, “desszert”, jó lehet uzsonnára vagy tízóraira is. Főétkezésnek nem annyira, esetleg egy tartalmas, zöldséges, húsos leves vagy főétel után. Szénhidrát visszatöltésnek edzés után nem működik, mert lassú a feldolgozása, mire ebből energia lesz, már a zsírba épül be.

Hogyan lehet még egészségesebb?

Mire jó, mire nem?

 

Címkék: , ,
Tovább a blogra »